top of page
Search
  • Writer's pictureJussi Pellikainen

En ala minä syön nyt...

Nyt kun on Islan kohdalla nostettu harjoitusten intensiteettiä ja vaatimustasoa, niin tuli mieleen asia, joka kannattaa itse kullakin huomioida eritoten siirryttäessä fiilistelystä tavoitteellisempaan harjoitteluun. Hyvä se on pitää mielessä joka tapauksessa. :) Eli kuinka välttyä hevoselta, jota ei saa laitumelta tai tarhasta kiinni?


Vaikeasti kiinniotettavaan hevoseen kysellään ajoittain vinkkejä. Tilanteen korjaamisessa auttavat samat asiat, kuin millä keinoin sitä voi ennalta ehkäistä, esimerkiksi harjoitusten vaihtelevuus ja paikan vaihdot auttavat pitämään asiat mielenkiintoisena. Ohjeeksi voisi sanoa, että vaihtaa keskimäärin neljän päivän välein uuden harjoituksen parhaiten sujuvan tilalle. Myös maastossa voi treenata, ei pelkästään kentällä tai maneesissa, varsinkin laiskemmille hevosille tekee ihmeitä, kun pääsevät kentältä luontoon. Liikkumiseen tulee erilainen motivaatio maisemien vaihtuessa.


Mikäli tilanne on jo päässyt hankalaksi kiinniottotilanteessa, pitää omistajan yleensä myös muuttaa lähestymistapaansa, jotta asioissa päästään alkuun. Mukavinta on, kun hevonen oma-alotteisesti tulee luokse omistajan mennessä tarhaan.

Toinen huomioitava seikka on muistaa, ettei hevonen ole esine. Se on elävä, tunteva, hengittävä ja ajatteleva yksilö. Kuvitellaan tilanne, jossa aina tavatessasi tietyn ihmisen, tiedät joutuvasi kuuntelemaan joutavanpäiväistä valitusta loputtomasti. Aika nopeasti sitä pyrkii välttämään kyseisen henkilön kohtaamista. Sama tilanne se on hevosella, jos aina kiinniotettaessa joutuu hikoilemaan, niin silloin ihmisen mukaan lähteminen ei olekkaan enää kiinnostava asia.

Mietitään nyt uudestaan samaa tilannetta rasittavan tuttavan kohdalla, mutta muutetaan sitä niin, että satunnaise


sti hän saattaa lätkäistä kouraan satasen setelin tai lahjakortin suosikki liikkeeseesi. Ihan ilman mitään kummempaa syytä. Yllättäin sen valituksen kuunteleminen ei tunnukkaan enää työläältä, koska on olemassa mahdollisuus yllättyä positiivisesti.

Tätä satunnaista positiivista asiaa voi hyödyntää sen oman hevosen kohdalla. Käyt välillä hakemassa vain syömään ja harjaat samalla, jonka jälkeen viet takaisin laitumelle. Tai vastaavasti menet ottamaan kiinni, mutta rapsutteletkin riimulla hetken aikaa ja lähdet pois. Mitä enemmän pystyt olemaan ennalta arvaamaton sen suhteen, mitä tällä kertaa tehdään, sitä

Kaikilla ei ole mahdollisuutta pitää hevostaan kotona, jolloin aika on tallilla usein kortilla. Silloinkin suosittelen raivaamaan aikaa muuhunkin, kuin pelkkään treenaamiseen tai karsinaan hakuun. Mukava tekeminen voi olla mitä tahansa mistä hevosesi pitää, joten käytä mielikuvitusta hyväksesi. Jotain muuta tekemistä siis, kuin fyysistä treenausta.


Jos tallille on pidempi matka, tai elämäntilanteesta johtuen käyntipäivät ovat kortilla, niin lisää ylimääräisen 15-30min mukavaa olemista ennen varusteita ja treeniä.

Tällöin riimun laitto ja kiinniottaminen ei yhdisty niin vahvasti työn tekemiseen, vaan ennemminkin siihen mukavaan asiaan.


"Jos haluaa jotain tarpeeksi, niin siihen löytää keinot, eikä tekosyitä..."

7 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page