top of page
Search
  • Writer's pictureJussi Pellikainen

Epämukavuus ja oppiminen

Pandemia on pistänyt monet meistä miettimään omaa arvomaailmaamme uusiksi. Mitä teemme, miksi teemme, ja miltä eri tilanteet tuntuvat. Eräs professori käytti henkisen kasvun vertauksena erakkorapuja. Niiden kokema epämukavuus entisen kotilon jäädessä pieneksi, saa ne etsimään helpotusta oloonsa. Jos tämä samainen rapu menisi epämukavuudessaan aikamme lääkärin juttusille, se saisi mieliala- ja kipulääkityksen, jotta asialle ei oikeasti tarvitsisi tehdä mitään. Valitettava totuus kuitenkin on, ettei yksikään ihminen tai eläin kasva henkisesti mihinkään suuntaan kokematta ensin epämukavuutta. Jos kaikki on hyvin aivomme, eivät yksinkertaisesti opi yhtä tehokkaasti, kuin poistuessamme mukavuusalueeltamme.Hevosmaailmassa tuntuu olevan trendinä, että on täysi katastrofi, mikäli hevonen jännittyy edes sekunniksi. Pitää kyllä paikkansa, että reaktiivisessa pelkotilassa oleva hevonen ei todellakaan opi mitään, koska se keskittyy vain omaan selviytymiseensä. Emme myöskään puhu "floodaamisesta," jossa aistien ylikuormituksella pyritään sammuttamaan jokin reaktio (opittu avuttomuus).


Mietitäänpä tilanne, jossa olemme itse ratkaisemassa jotain ongelmaa ja verrataan sitä hevosen koulutustapahtumaan: Meille on annettu tehtäväksi ratkaista vaikea arvoitus aikarajan sisällä. Emme saa mitään ohjeistusta, tai vinkkiä tehtävän suorittamiseen. Aika kuluu loppuun ilman tehtävän ratkaisua, joten saamme erittäin epämukavan sähköiskun epäonnistuneesta suorituksesta. Tämän jälkeen tehtävä alkaa välittömästi uudestaan hieman lyhyemmällä ajalla. Epäonnistumme jälleen ratkaisussa ja saamme edellistä kovemman sähköiskun. Sama kaava toistuu kerta toisensa jälkeen. Ei tarvita montakaan toistoa, kun alamme miettiä ongelman sijaan keinoa paeta tilanteesta.


Seuraava tilanne on samankaltainen: Meille annetaan ongelma ratkaistavaksi tietyn ajan puitteissa. Tällä kertaa epäonnistumisesta ei seuraa mitään sanktiota. Lisäksi tehtävä on vaikea ja meillä jäi kesken hauskan youtube -videon katselu. Saisimme kyllä hyvää syötävää, mikäli ratkaisisimme tehtävän, mutta juuri nyt ei ole mitenkään erityisen nälkä. Aika tulee täyteen lähetellessämme viestejä kavereillemme, jonka jälkeen kehoitetaan yrittämään uudelleen. Tämä toistuu samanlaisena joka kerta, kunnes päivä on täynnä ja pääsemme jatkamaan kesken jäänyttä videon katselua.

Kumpikaan tilanne ei motivoi meitä keskittymään itse tehtävän ratkaisuun. Ensimmäisessä meidän suurin huolemme on oma selviytyminen ja kivun välttäminen. Jälkimmäisessä puolestaan mielenkiintomme on ihan jossain muualla, koska meillä ei ole mitään syytä keskittyä ongelman ratkaisuun.


Se mihin tulisi pyrkiä on jotain näiden ääripäiden väliltä, yksilöllisyys huomioon ottaen. Pelkkä epämukavuus ei itsessään johda asioiden muuttumiseen, vaan meillä on myös oltava riittävä motivaatio ratkaista eteen tulevia ongelmia. Toistuvat helpot tai liian vaikeat tehtävät vievät myös halun parantaa omaa suoritustaan.

Kasvaaksemme henkisesti vahvemmaksi tarvitsemme tilanteen, joka haastaa meidät pois tutusta ja turvallisesta, mutta ei mene niin kauas mukavuusalueelta (että jotain pahaa todellakin tapahtuu). Lisäksi tarvimme motivaation keskittyä asian käsittelyyn ollessamme tuossa epämukavuuden tilassa. Meidän henkilökohtainen mukavuusalueemme laajenee, jokaisesta onnistuneesta seikkailusta epämukavuuteen ja takaisin.


Mikäli hevosesi jännittyy jossain koulutustilanteessa, se ei tarkoita, että maailma loppuu ja hevosesi tulevaisuus on pilalla. Tärkeämpää on se, millä tavoin ohjaat hevosen takaisin turvalliseen kuplaan ja todistat samalla olevasi luottamuksen arvoinen johtaja. Tällöin hevoselle tulee turvallinen olo ihmisen kanssa ja ylimääräinen jännittäminen vähenee pala palalta. Tässä kuitenkin tärkeää, että ihminen on johdonmukainen ja hevonen ymmärtää siltä pyydetyn tehtävän. Uuden asian opettelussa hevoselle saattaa tulla tilanteita, jolloin se hetkellisesti jännittyy pohtiessaan ratkaisua. Ihmisen vastuulla on pilkkoa uudet opit niin pieniksi paloiksi, että hevosella on hyvä mahdollisuus onnistua tehtävässä. Onnistuminen kasvattaa myös hevosen itsetuntoa.

29 views0 comments

コメント


bottom of page