top of page
Search
  • Writer's pictureJussi Pellikainen

"Uudelleen" koulutus itselle ja hevoselle

Updated: 3 days ago

Aloitin nyt Andaaron uudelleen kouluttamisen sanan varsinaisessa merkityksessä. Vaikka hänellä on raviuralta pohjaa käsittelystä ja siedätyksestä käyn silti kaikki harjoitteet ja siedätykset läpi alusta alkaen etsien mahdollisia aukkoja. Treenejä on nyt kolme päivää takana ja mitään isoja ongelmia ei ole siedätyksen puolelta tullut ilmi. Sen sijaan on tullut selkeästi esille, että vaatii hieman aikaa ja itseltä oman kehonkielen liioittelua saada hänet erottamaan kehonkielestä milloin tarvitsee tehdä jotain ja milloin ei. Andaaron huomio on ollut ensimmäisillä kerroilla liikaa apuvälineissä ihmisen sijaan, mutta kehitystä on tapahtunut huomattavasti.


Tällä hetkellä ohjelmassa on neljä harjoitusta, joista väistöt vaihtuvat ensimmäisenä jahka perusta on hyvä. Liikaa ei parane jäädä työstämään pelkkää väistöä sillä se sisältyy muihin harjoitteisiin hyvinkin oleellisesti, mutta pohjan pitää olla riittävän vahva tai joutuu palaamaan takaisin myöhemmässä vaiheessa. Kuten esimerkiksi Islan kohdalla kävi pohkeenväistön kanssa ja jouduin ottamaan pakkia ja palaamaan etupäänväistöön ennenkuin pohkeenväistö lähti sujumaan.

Mikäli jonkin asian tai harjoituksen kohdalla tuntuu, että seinä nousee vastaan suosittelen miettimään, mitkä aikaisemmat harjoitukset tukevat tai ovat pohjana harjoitteelle. Ja varmistamaan että siellä ei ole aukkoja hevosen osaamisessa. Näin ollen ensimmäiset satulaan tutustumiset ovat todennäköisesti aikaisintaan ensi viikon lopulla olettaen että pohjalla on vähintään kahdeksen treenikertaa ja hevonen on siihen valmis.


Toinen hyvä puoli tässä treenaamisessa yleisesti on itseni ja hevosen kunnon kasvattaminen. Harjoitukset muuttuvat fyysisemmiksi sitä mukaa kun kunto kasvaa. Pelkästään hevosen kouluttamisesta ei tämän yksilön kohdalla ole kyse. Yhtälailla tässä taistelee fysiikkaansa vastaan ja koittaa tsempata omaa kuntoutumista. Pari vuotta on pitkä aika olla sairaslomalla ja kykenemätön toimimaan kuten haluaa. Sitä katkeroituu helpolla ja jättää elämättä sen vähäisenkin mitä olisi muutoin tarjolla.


En tiedä tässä vaiheessa mitä tämä sarja pitää sisällään. Mutta ainakin tulee dokumentoitua Andaaron koulutuspohjan muodostumista aina satulointiin ja ratsastukseen asti. Ja toivottavasti myöskin kehitystä ratsuna. Sekä seurattua meidän molempien fyysisen kunnon kohenemista (toivottavasti). Ainakin oma mieliala on lähteny parempaan suuntaan. Nyt täytyy vain välttää se suurin sudenkuoppa koulutuksessa eli säännöllisyyden puute.


10.7.-24 Tänään oli ohjelmassa kavioiden vuolu ja tutustuttiin muun tekemisen ohessa satulaan samalla kun allekirjoittanut leikki duracell pupua pomppimalla vieressä ja välillä painoa selkään lisäten. Viimeiset pari viikoa on mennyt vauhdilla 2-3 hevosen parissa lähes päivittäin. Tavoite on ollut pitää 3-4 peräkkäistä koulutuspäivää per hevonen jonka jälkeen 1-2 päivää taukoa riippuen tilanteesta.


Andaaron edistyminen on ollut sangen mukavaa eikä toistaiseksi ole tullut mitään yllättävää vastaan. Omalta kohdalta olen enemmän kuin iloinen että fysiikka on kestänyt kaikki maastoilut ja päivittäisen tekemisen kavion vuoluineen päivineen. Lihaskipuahan ei voi edes laskea miksikään näin parin vuoden sairasloman jälkeen.
Jatkoa ajatellen Andaarolla alkaa nyt parin päivän lepotauko, jonka jälkeen siirrytään treenaamaan satulan kanssa kaikki samat liikkeet kuin mitä nyt on opetelatu ilman satulaa. Sekä muutama lisäsiedätys tulee mukaan ohjelmaan. Riippuen edistymisestä sanoisin että viikko tai kaksi niin alkaisi olla ensimmäisen ratsastuksen aika. Mikäli tässä kumpikin nyt pysyy terveenä kaikin puolin :)29 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page